Укр.
Eng.
    
Навчально-науковий інститут
атомної та теплової енергетики
Національний технічний університет України
"Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського"
Телефон деканату:

Вступ в аспірантуру у 2024 році: правила вступу

16:12, 23-04-2024

Міністерство освіти і науки України повідомило про ключові деталі вступної кампанії до аспірантури у 2024 році. В цьому році відбір відбуватиметься на основі конкурсних випробувань.

Які правила вступу в аспірантуру в Україні у 2024 році — в матеріалі 

Вступ в аспірантуру 2024: основні правила

Відповідно до Порядку прийняття на навчання для здобуття вищої освіти у 2024 році, вступники в аспірантуру мають скласти єдиний вступний іспит з іноземної мови.

Для вступу в аспірантуру необхідно надати результати Єдиного вступного іспиту (ЄВІ). Це випробування складається з тесту загальної навчальної компетентності (ТЗНК) та тесту з іноземної мови на вибір вступника:

  • англійської;
  • французької;
  • німецької;
  • іспанської.

Єдиний вступний іспит має бути складений у 2023 або 2024 році, при цьому:

  1. оцінка за тест з іноземної мови має бути не менше ніж 130 балів;
  2. оцінка за тест загальної навчальної компетентності (ТЗНК) — не менше ніж 100 балів.

Зверніть увагу! Календарний план, програми та ЄВІ мають єдині вступні форми як для вступників магістратури, так і аспірантури.

Український центр оцінювання якості освіти (УЦОЯО) затвердив загальні характеристики тестів ЄВІ: кількість завдань, форми тестових завдань, час, відведений на їх виконання та схеми нарахування балів. Детальніше можна ознайомитись за посиланням.

Після складання іспиту, дані про результати ЄВІ вносяться до картки фізичної особи в Єдиній державній електронній базі з питань освіти (ЄДЕБО).

Вступ до аспірантури у 2024 році: хто може не складати іспит

Іспит з іноземної мови для вступу в аспірантуру можуть не складати:

  • Вступники, які вже мають міжнародні сертифікати з іноземної мови (Cambridge English, TestDaF, TOEFL, IELTS, DELF, DALF), які підтверджують знання мови на рівні не нижче ніж B2 (тобто, ці вступники можуть проходити інші вступні випробування до аспірантури й не складати ЄВІ).

Ці сертифікати дорівнюються до вступного іспиту з іноземної мови на найвищий бал. Інформація про міжнародний сертифікат також заноситься до ЄДЕБО.