Укр.
Eng.
    
Навчально-науковий інститут
атомної та теплової енергетики
Національний технічний університет України
"Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського"
Телефон деканату:

Студенти КПІ пройшли практику на РАЕС

17:49, 19-05-2023

Більше десяти четвертокурсників впродовж місяця проходили переддипломну практику в реакторних цехах №№ 1, 2, турбінному цеху № 2, відділі ядерної безпеки, службі диспетчерського та технологічного управління, хімічному цеху, навчально-тренувальному центрі. Це студенти родом з Рівненщини та Львівщини, які навчаються в НТУ «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» та НУ «Львівська політехніка» за спеціальностями: «Атомна енергетика», «Теплоенергетика», «Енергетичне машинобудування», «Хімічні технології та інженерія», «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології». Серед практикантів й ті, хто уклав тристоронні договори «ЗВО – РАЕС – Студент», що дають можливість гарантовано працевлаштуватися за фахом на Рівненську АЕС.

Завершальний етап практики передбачав проходження психофізіологічного обстеження, екскурсію до машинного залу одного з енергоблоків РАЕС, а також зустріч із заступником генерального директора з персоналу Богданом Шмигельським і представниками управління кадрів підприємства. Крім того, до зустрічі долучилися ще одна група студентів з НУ «ЛП» та Вінницького національного технічного університету, які лише будуть розпочинати переддипломну практику на енергогенеруючому підприємстві.

У ході зустрічі Богдан Шмигельський розповів про власний кар’єрний шлях та переваги роботи на Рівненській АЕС (про заробітну плату, соціальні пільги та гарантії тощо); комфортні умови проживання у місті-супутнику атомної станції; профорієнтаційні, спортивні і творчі заходи РАЕС; міжнародні проєкти та важливість володіння іноземними мовами; кар’єрні можливості, які відкриваються тут для молодого спеціаліста; затребуваність професії, гендерну рівність та важливість підвищення кваліфікації тощо. Зокрема представник адміністрації підприємства повідомив студентів про можливість дуальної освіти, зазначивши, що нині за цією програмою на РАЕС успішно працюють десять працівників.

«Вчитися потрібно постійно і після завершення вишу для того, щоб рости професійно і розвиватися як особистість. Підготовці персоналу на РАЕС приділяється велика увага, – підкреслив Богдан Шмигельський. – Двері ж відкриті для всіх, необхідно лише мати освіту, відповідні знання і бажання вчитися. Вважаю, що практика на виробництві – це чудова нагода для майбутніх фахівців познайомитися із потенційним роботодавцем. Переконаний, вже всі усвідомили, що атомна енергетика – це запорука енергонезалежності й одна з ключових складових незалежності України в цілому».

Представники Рівненської АЕС також надали вичерпні відповіді на усі запитання, що цікавили молодь. Вони зокрема стосувалися важливості здобуття диплому для працевлаштування на АЕС та, які можливості це відкриває для кар’єрного розвитку; на що звертається увага при працевлаштуванні кандидатів на посаду та яка процедура подання резюме; перспективи дуальної освіти. Окрім того, молоді люди розповіли чим приваблює їх працевлаштування саме на Рівненську АЕС та надали відгуки про практику на підприємстві.

«Практичне навчання на електростанції я проходив ще під час навчання в профтехучилищі РАЕС, де я отримав дуже цінні знання й навички. Тоді я мав можливість ознайомитися із роботою обладнання підприємства. Нині ж здобутий досвід на переддипломній практиці нам дуже допоміг у написанні диплому за обраною темою», – відзначив студент НУ «ЛП» Роман Поліщук.

Студент НТУУ «КПІ» Віталій Бедик, який навчається за тристороннім договором за спеціальністю «Атомна енергетика», розповів, що з майбутньою професією визначився ще у шкільні роки: «Будучи школярем, я ще тоді взяв за ціль – працювати на РАЕС. У школі я почав цікавитися темою мирного атому і намагався брати участь у всіх профорієнтаційних заходах, які організовує підприємство – долучався до оглядових екскурсій на об’єкти станції, був учасником «Ядерної школи РАЕС». Переддипломна практика ще раз підтвердила, що я правильно обрав свій трудовий шлях. Сподіваюся, у своїй родині стати першим атомником».